Hukum Trade Crude Oil (Minyak Mentah)

Share it with your friends Like

Thanks! Share it with your friends!

Close

Trade Crude Oil (Minyak Mentah)

Anak muda trader tegar suka benda ni sebab boleh buat untung bila harga minyak naik atau turun.

Tetapi halal ke? Jom kita dengarkan penjelasan Dr. Zaharuddin Abd Rahman,
tokoh kewangan Islam mengenai perkara ini.

Ingat Like, Comment dan SHARE dekat kawan-kawan yang lain okay!

Mari follow kami di:
Website: http://www.thekapital.my
Facebook: https://www.facebook.com/thekapitalmalaysia
Twitter: https://twitter.com/kapitalmalaysia
Telegram: https://t.me/thekapitalmalaysia

Comments

Azren Farhan says:

bagaimana pula short selling dalam pasaran? adakah haram?

hang kebun says:

Aslmkm wbt.

Izinkan saya memberi pendapat. Tiada niat nak mengatakan saya betul, orang lain silap, dsb.

Setiap komoditi, termasuklah currency, setelah ianya dipersetujui oleh pemilik komoditi ini untuk mengapungkan nilainya di pasaran saham terbuka, maka ianya menjadi suatu bentuk aset walaupun kita tidak memilikinya secara fizikal.

Bila sesuatu komoditi harganya diapungkan maka nilainya ditentukan oleh pasaran saham.

Sekiranya kita berniaga atas konsep "trade of difference", dan unit saham @ stock, @ currency yang kita beli ianya wujud kerana kita membelinya secara sah, menggunakan wang kita. Dan itulah perjanjian dalam perniagaan trade of difference. Akad itu wujud dan sebagai trader mesti jelas dan faham kontrak. Ramai yang trader tidak sedar akan hakikat ini.

Haram sesuatu urus niaga tertakluk pada empat perkara iaitu:
1) tiada unsur penganiayaan
2) tiada unsur tipu muslihat
3) tiada unsur perjudian
4) tiada unsur material yang didagangkan bertujuan kemudaratan.

Penganiayaan & tipu muslihat selalu dilakukuan oleh byk broker melalui commission, hidden charge, swap dsbg. Sekiranya kita faham item2 itu dan bertindak utk mengelakkannya, maka tiada unsur 1 & 2.

Sekiranya ada manipulasi dari pihak2 tertentu, dan itu perkara biasa dalam mana-mana perniagaan, sekiranya kita sebagai broker @ trader tidak bersubahat, maka tiada kerisauan. Berniaga roti canai sekalipun terdedah kepada manipulasi tepung oleh pengeluar. Takkan nak salahkan kedai mamak pula bila mereka naikkan harga.

Unsur perjudian sekiranya trade ikut2 orang @ signal tanpa mengetahui hujung pangkal perniagaan trading.

Sekian, maaf sekiranya ada yang kurang bersetuju. Ini pendapat peribadi, terima kasih.

Azmir Azri says:

Khilaf adalah perbezaan pendapat bukan kekeliruan

SIARAN SUKA says:

Nak tanya penjelasan ini termasuk juga dgn trade WTI dan Brent ke?

khalisvictorian says:

Kalau trade futures market seperti crude oil soybean oil natural gas copper dan etc. tak patuh syariah kenapa fcpo patuh syariah? Bukan ke trading fcpo pon berdasarkan perbezaan harga contract juga tanpa niat untuk take physical delivery ? PS: saya tidak trade futures sekadar pertanyaan sahaja.

Norhilmi Arif says:

Baru jelas, cfd tu pun kontrak so x patuh syariah jugak

MUHAMMAD RAIHAN BIN MANSOR says:

Alhamdulillah…terbaikk👍 penjelasan yg cukup jelas

Comments are disabled for this post.